Houtskeletbouw Kijkwoning 16

LivingWood Bouwbedrijven is thuis in energiebewust en trendy bouwen. De stijlvolle kasteelhoeve in houtskeletbouw die ze in Lille creëerde, illustreert waartoe de firma technisch in staat is. “Die woning is dankzij moderne technieken het huis van de toekomst geworden”, zeggen zaakvoerders Johan Cleynen en Jef Vervoort.

Houtskeletbouw zit als bouwprocedé nog altijd in de lift, merkt Johan Cleynen. “Iedereen spreekt over een crisis, maar toch wordt het aandeel nog steeds groter. De mensen beginnen stilaan een duidelijk zicht te krijgen op de enorme voordelen van dit bouwconcept. Dat bepaalt het blijvende en groeiende succes van houtskeletbouw.” LivingWood staat bekend om z’n energiezuinige aanpak. Het bedrijf garandeert sterke E-waarden en een voordelig K-peil. “We halen makkelijk de door de overheid opgelegde waarden omdat wij veel aandacht spenderen aan isolatie en ventilatie. Ook de akoestische isolatie is bij ons een prioriteit. Achter de gipsplaten zit nog een extra beplating die een akoestiek waarborgt en tegelijk een bijkomende stevigheid biedt.”

“Verder wordt de klassieke chape tussen de etages uitgebreid met 6cm isola waardoor je op een perfect geluidsdichte constructie loopt. Er wordt ook gewerkt met een dubbele isolatie naar buiten toe, wat resulteert in een lager energieverbruik.”

Net zoals in 2009 riep Trends LivingWood vorig jaar opnieuw uit tot de snelst groeiende, Vlaams- Brabantse KMO. Het gezaghebbende weekblad liet zich charmeren door de progressieve strategie van het bedrijf. “Ons nieuwe kijkhuis is een aaneenschakeling van hedendaagse technieken”, zegt Johan. “In de linkerwoning zorgt een warmtepomp voor verwarming en warm water. Rechts gebruiken we een condensatieketel op gas met vloerverwarming op het gelijkvloers en radiatoren op de verdiepingen. Het water wordt in dat woningdeel opgewarmd door zonnepanelen.” Van de vooroordelen waarmee houtskeletbouw vroeger kampte, is al lang geen sprake meer. “De meeste verzekeringsmaatschappijen rekenen dezelfde premies aan als bij een traditioneel gebouwd huis. Er is dus hoegenaamd geen sprake van een verhoogd risico.”

LivingWood biedt voordelen die de concurrentie nauwelijks kan evenaren. “Onze ateliers zijn vlakbij”, legt Johan uit. “Wie het kijkhuis komt bezichtigen kan ook de productieafdeling bezoeken. Bovendien produceert LivingWood buiten de chape, de elektriciteit en de loodgieterij, alles zélf. Daardoor hebben wij het proces veel beter onder controle.”

Voorspelbaarheid maakt bij LivingWood geen schijn van kans. “Wij werken niet met voorgekauwde plannetjes. Aan de hand van een persoonlijk gesprek proberen we een woning te ontwerpen waarvan de klant zelf de vorm en de afwerking bepaalt, rekening houdend met zijn budget. Wij verscha. en alle informatie over ingrepen die subsidies kunnen opleveren. Ook de bouwtijd is een voordeel. De realisatie neemt maar zes maanden in beslag.” Budgettair heeft LivingWood een pallet aan mogelijkheden. “Wij mikken in eerste instantie op klanten met een doorsnee budget van 160.000 tot 250.000 euro, maar bewijzen tegelijk dat het ook ruimer en groter kan”, aldus Cleynen. “Aan de voorzijde van de kijkwoonst lijkt het om één huis te gaan, maar wie dichter komt, merkt dat het twee halfopen woningen zijn. Door de ene zijde klassiek vorm te geven en de andere vleugel in een modern kleedje te stoppen, komen alle bezoekers aan hun trekken.”

De kijkwoning van LivingWood is gelegen aan de Wechelse Baan 149A/B in Lille en is (uitgezonderd op feestdagen) elke zaterdag en zondag geopend van 13 tot 17u. Meer info op 014/44.00.96 en www.livingwood.be

Downloads