Houtskeletbouw Kijkwoning 08

De kijkwoning van LivingWood in Lille laat perfect zien dat er nagenoeg geen beperkingen zijn aan het systeem van houtskeletbouw. Deze stijlvolle kasteelhoeve illustreert waartoe de firma technisch in staat is, zet de voordelen van dit bouwconcept in de kijker en neemt de vooroordelen weg.

Wie voor de kijkwoonst staat, denkt in eerste instantie dat het om één huis gaat. Kom je wat dichter, dan merk je pas dat het twee halfopen woningen zijn. De ene is klassiek vormgegeven, de andere vleugel werd in een modern jasje gestoken. Alle mogelijke hedendaagse technieken kregen er een plaats. Rechts wordt voor de verwarming bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een condensatieketel op gas, gecombineerd met vloerverwarming, radiatoren op de verdiepingen en zonnepanelen voor de opwarming van het water. In de linkerwoning stuwt een warmtepomp het water naar de rode kraan.

Een kleine 10 jaar is het Kempense bouwbedrijf nu actief in deze sector. De zaakvoerders – Johan Cleynen en Jef Vervoort – en hun medewerkers kunnen bogen op meer dan 30 jaar ervaring en ruim 2.000 gerealiseerde droomwoningen. Als geen ander kan deze gespecialiseerde firma dus vertellen waar om ambachtelijke houtskeletbouw in de lift zit bij iedereen die trendy en energiezuinig wil bouwen. “De argumenten pro zijn even stevig als het eindresultaat’, stelt Johan Cleynen. “Eerst en vooral is houtskeletbouw tot vijf maal lichter dan een traditioneel gebouwd huis. De ideale oplossing dus voor minder draagkrachtige bouwkavels. Met houtskeletbouw kan je ook veel vlugger in je nieuwe woonst trekken. De bouwelementen kunnen immers voorbereid worden in onze ateliers. Wie onze kijkwoning bezoekt, kan trouwens ook een kijkje gaan nemen in de productieafdeling die vlakbij ligt. Buiten de chape, de elektriciteit en de loodgieterij, produceren we er alles zelf. Zodat we het hele proces maximaal onder controle hebben. Er wordt geen water gebruikt bij de opbouw. Dat zorgt ervoor dat de binnenmuren na het bouwproces al helemaal droog zijn. De warmte-isolatie van hout ligt een stuk hoger dan om het even welke steen. In de holle ruimtes kan men ook nog eens hogere isolatiediktes gebruiken, waardoor het makkelijk wordt om aan de strengere E- en K-peilen – die de doorverkoopwaarde verhogen – te voldoen. Ook aan de akoestische isolatie wordt ruime aandacht besteed. De klassieke chape tussen de etages wordt bijvoorbeeld uitgebreid met 6 cm isola, zodat de tussenvloeren qua geluidsoverdracht een heel hoog comfort bieden. Wij werken overigens volgens het Canadese systeem. Dat wil zeggen dat er achter de gipsplaten nog een extra houten plaat zit. Die zorgt voor een betere akoestische isolatie, maar verhoogt ook de stevigheid van het huis enorm. Het grootste onderscheid met de concurrentie maken we door onze degelijkheid en afwerking. Kandidaat-bouwers moeten trouwens niet vrezen dat ze met een kijk- en kiesboek vol voorgekauwde plannetjes naar huis worden gestuurd. We staan zelf namelijk huiverachtig tegen voorspelbaarheid. We beginnen telkens vanaf nul. En dus mag iedereen ons zijn eigen plannen voorleggen. Op die manier krijg je echt maatwerk. Een doorsnee budget van onze woningen ligt tussen 160.000 en 250.000 euro, exc. BTW. Maar ruimer, zowel als kleiner, vormt evenmin een probleem.”