Zeven tips om je bouwbudget nauwkeurig op te volgen

Begin jij binnenkort aan de bouw van je nieuwe woning? Dromen mag uiteraard, maar best voorzie je toch een duidelijk budgetplan. Zo voorkom je op voorhand dat je tijdens het bouwproces over je limiet gaat. Sommige werken kan je misschien nog uitstellen. Bouwwebsite Livios sprak met architect Jan Stranger, specialist in betaalbaar bouwen, en kwam tot acht tips die ook prima bij houtskeletbouw passen.

1 Zoek een creatieve architect

De architect denkt met je mee, en wordt tijdens het hele bouwproces je vertrouwenspersoon. Is je budget wat beperkter, maar wel realistisch? Dan heb je iemand nodig die creatief meedenkt, maar ook eerlijke feedback geeft om binnen dat budget te blijven. Livingwood is op dat vlak flexibel in haar aanpak. Ofwel heb jij al een ontwerp en voeren wij simpelweg uit, ofwel stellen wij een architect aan. In beide gevallen blijf jij de touwtjes in handen houden.

2 Kies voor een logisch ontwerp

Kijk je naar onze realisaties, dan merk je dat alle bouwstijlen mogelijk zijn. Een woning met veel hoekjes en overkragingen kost meer tijd en moeite om te bouwen. Zo’n constructie vraagt mogelijk ook een pak extra versteviging. Een logisch, compact ontwerp, daarentegen, drukt de prijs. Ook hier kan de architect een belangrijke rol vervullen.

3 Posten opsplitsen of niet?

Wil je zoveel mogelijk controle over de prijs, dan laat je best de vrije markt spelen. Toch kan het ook interessant zijn om één aannemer te kiezen die meerdere technieken aanbiedt. Hiermee bespaar je jezelf veel rompslomp. Bovendien is de aanpak van Livingwood erop gericht je woning zoveel mogelijk energieneutraal te bouwen.

4 Steek zelf de handen uit de mouwen

Ben je een fervent klusser? Dan kan je een aantal dingen overnemen van de aannemer. In overleg met ons kan je zelfs bijvoorbeeld voorbereidende werken voor de elektriciteit uitvoeren, of vloeren leggen. Door prijzen te vergelijken, kan je mogelijk een goede zaak voor je portemonnee doen.

5 Bespaar op afwerking

Waar je sowieso op kan besparen, is de pure binnenafwerking. Misschien is schilderen niet het meest dringende werk, of worden kinderkamers niet meteen in gebruik genomen? Ook de verlichting is een typische post waarvoor vele bouwers eerst opnieuw wat sparen.

6 … maar niet op je bouwschil

Investeer volop in je bouwschil. Je geraakt nooit meer aan de isolatie in je muren. En ook je ramen en deuren gaan zeker de komende dertig jaar nergens meer naartoe. “Het nieuwe S-peil straft woningen met een zwakke bouwschil af. Bespaar dus niet op je isolatie”, waarschuwt Jan Stranger.

7 Leg voldoende wachtbuizen

Heb je vandaag niet genoeg budget om meteen een warmtepomp, zonnepanelen en/of buitenverlichting te plaatsen? Leg dan genoeg wachtbuizen in je voor- en achtertuin voor later. Stem dit goed af met je architect en aannemer.

Wat Livingwood voor je kan betekenen, ontdek je het best tijdens een kennismakingsgesprek. Contacteer ons vrijblijvend, of bezoek een van onze kijkwoningen. Je vindt ons tijdens Batibouw (24 februari tot 4 maart 2018 in Brussels Expo) bij stand 08100 en 08200.

Bron: Livios.be

Breng een bezoek aan één van onze kijkwoningen

Kijkwoningen

Bekijk tal van bouwplannen voor uw woning

Ideeënboek

Wij komen vrijblijvend langs voor een eerste kennismaking

Maak uw afspraak