Compact Wonen

Hoe wonen we in de toekomst? Het is een vraag die velen bezighoudt. Zo gaat ons bevolkingsaantal nog steeds in stijgende lijn, wat over de beschikbare woonoppervlakte niet kan gezegd worden. Leven we straks met z’n allen naast, boven en onder elkaar als sardienen in blik? Niet als we op zoek gaan naar duurzame oplossingen. Compacter wonen en ruimtes delen, zonder aan comfort in te boeten: dat is de toekomst.

Meer doen met minder oppervlakte

Vandaag de dag woont een Belg gemiddeld op 120 vierkante meter. Dat is 40% ruimer dan elders op onze planeet. Het gemiddelde wereldwijd ligt op 85 vierkante meter. We zullen het in de toekomst echter met kleinere en duurdere bouwgronden moeten doen. Hoe? Door creatief en duurzaam om te springen met de beperkte ruimte. Multifunctioneel meubilair kan een oplossing bieden. Het comfort van onze huidige woningen behouden wordt dan de uitdaging.

Delen als nieuwste woonvorm

Het woonlandschap verandert voortdurend. Dat is nooit anders geweest. Woonvormen komen en gaan. Maar voor de toekomst verwacht men een grote diversiteit aan woonvormen als antwoord op de steeds kleiner wordende woonoppervlakte. En co-housing biedt de oplossing: we delen de tuin, de waskamer of de garage, maar behouden voldoende privacy. Succesvolle proefprojecten rond collectief woonbeleid laten zien dat veel mogelijk is.

Allen passief

Naast compacter wonen, staat ook zuiniger en duurzamer wonen met stip aangeduid op de agenda. Passiefwoningen zullen, nog meer dan nu, de toekomst van het bouwen kleuren. En ook nul-energie-woningen worden een gouden tijd voorspeld.

Compact wonen wint aan belang

Kleiner en duurzamer wonen mag dan de toekomst wezen, maar zijn we daar wel klaar voor? Ja, zo blijkt uit recent Belgisch onderzoek. Maar liefst 56% van de respondenten vindt dat grote woningen niet meer van deze tijd zijn. En bijna 9 op de 10 verwacht dat mensen in de toekomst steeds compacter gaan wonen, waarbij comfort en energiezuinigheid een belangrijke rol zullen spelen.

LivingWood, specialist in houtskeletbouw, weet als geen ander dat kwalitatief en energiezuinig bouwen dé bouwmethode van de toekomst is. En houtskeletbouw past perfect in dat plaatje. Ook geïnteresseerd in de woning van morgen? Maak dan snel een afspraak.