Fossielvrij Wonen

Luttele dagen nadat de grootste klimaatmars in ons land ooit door Brussel trok, stemde België neen tijdens een Europese stemming over een nieuwe richtlijn rond energie-efficiëntie. Niet meteen een goed signaal, want in 2050 moeten we wel degelijk in staat zijn onze woningen te verwarmen zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Door degelijke isolatie, luchtdicht te bouwen en duurzame technieken te integreren, bereiden we onze woningen daarop voor.

2050 is dichterbij dan je denkt. Zeker omdat woningen bedoeld zijn om levenslang mee te gaan, is actie nu vereist. Eén manier om de energievraag terug te dringen is dichter bij elkaar te gaan wonen, zeker nu steeds meer mensen aansluiten op een warmtenet. Elke afgelegde meter zorgt namelijk voor een (weliswaar klein) warmteverlies, maar vooral voor een hogere kost.

Kies je er toch voor om een vrijstaande woning te bouwen, dan is houtskeletbouw de ideale manier om duurzaam te wonen. Een van de belangrijkste pijlers in onze aanpak is de luchtdichtheid van je woning. Die zal er mee voor zorgen dat je verwarmingskosten laag blijven. De bouwplaat en de wandopbouw sluiten we perfect op elkaar aan, om tochtgaten (lees: energieverlies en mogelijke gevolgen voor de gezondheid) te voorkomen.

Efficiënte energie

Dankzij zonnepanelen, warmtepompen en zonnecollectoren kunnen we nu al woningen bouwen die energieneutraal zijn, of zelfs meer energie winnen dan ze verbruiken. Steeds meer mensen kiezen voor een modulair systeem, waarbij die verschillende duurzame technieken met elkaar in verbinding staan.

In de lente en de zomer is er soms sprake van overproductie door zonnepanelen. Op zonnige, warme dagen is er zelfs een kans dat het net overbelast raakt. In de herfst en winter moet er daarentegen nog steeds energie afgetapt worden van het net om alle warmtepompen te laten draaien. Een stevige koudegolf kan zelfs betekenen dat we toch nog beroep moeten doen op fossiele brandstoffen om ons te kunnen verwarmen.

Wij blijven ons EPC-ready totaalconcept dan ook verfijnen, zodat de gevraagde energie op elk ogenblik door het geschiktste toestel geleverd wordt.

Kijkwoning Temse

Maak kennis met LivingWood

Wil je graag met ons kennismaken om te ontdekken wat LivingWood voor jouw bouwproject kan betekenen?