Pastorie Houtskelet

Op zondag 26 maart, is het opendeurdag in de kijkwoningen van LivingWood. Behalve in de volledig afgewerkte woningen in Temse en Lille bent u ook welkom op de open werf in Turnhout.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw verovert Vlaanderen. Simpel gezegd worden de snelbouwstenen van ruwbouw bij houtskeletbouw vervangen door grote frames van speciaal geïmpregneerd hout. De buitenafwerking gebeurt in ons land in 90% van de gevallen met baksteen. Houtskeletbouw ziet er niet anders uit dan traditionele bouw en is even stevig, veilig en duurzaam, maar de voordelen zijn groot. Hout garandeert superieure prestaties op het gebied van isolatie en binnenklimaat. Het is bovendien een snelle en flexibele bouwtechniek, waarbij de basis van de wanden en buitenmuren in de schrijnwerkerij worden klaargemaakt. Weer of geen weer, het werk kan altijd doorgaan en op de werf wordt de woning op drie dagen gemonteerd als een grote houten meccano, en is ze meteen ook onder dak. Omdat het een droge techniek is, hoef je ook niet te wachten om je muren te schilderen zoals bij traditioneel metsel- en pleisterwerk.

Houtskeletbouw by LivingWood

Binnen de houtskeletbouw maakt LivingWood het verschil op het gebied van kwaliteit van afwerking, degelijkheid van de organisatie, vlotheid van werken en doorgedreven isolatie. “Wij bouwen voor de toekomst”, zegt medezaakvoerder en vennoot Johan Cleynen. “Er wordt tegenwoordig vanuit een nieuwe en energiezuinige filosofie gebouwd. Niet alleen omdat het moet van de overheid, maar ook omdat het slim en goedkoop is om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Houtskeletbouw leent zich perfect voor de bouw van lage-energiewoningen, door de gunstige eigenschappen van hout, dat dubbele isolatie toelaat. Wij kunnen nu al probleemloos E20-woningen aanbieden terwijl de norm E50 is. Dit is mogelijk mits het gebruik van ventilatie-D systeem, warmtepomp met vloerverwarming en zonnepanelen, maar alle andere opties blijven mogelijk.”

Geoliede machine

Andere voordelen van werken met LivingWood? Het bouwbedrijf heeft al een 1000-tal houtskeletwoningen opgeleverd en is dus een geoliede machine als het aankomt op het tijdig en snel realiseren van een bouwproject. Het is een degelijke en solvabele firma die er ook bij zijn klanten op toeziet dat alles strikt binnen het vooraf duidelijk afgesproken budget wordt gerealiseerd. Dat budget schommelt gemiddeld tussen de 1.150-1.250 euro/ m 2 (ex btw), afhankelijk van het afwerkingsniveau. Maar in samenspraak kunnen ook bepaalde aspecten uit het budget worden gelicht en door de bouwheer zelf worden uitgevoerd. Ook dat is bouwen op maat.

De bouw van een LivingWood-houtskeletwoning in 10 stappen

  1. Aanleggen van klassieke funderingen, naar keuze met een funderingsplatform, een kruipkelder of een volwaardige kelder (ca. 1 week)
  2. Productie van de houtskeletonderdelen in eigen atelier (ca. 1 week)
  3. Opbouw van structuur en dak op de werf, inclusief dakbedekking (ca. 1 week)
  4. Metselwerk en montage buitenschrijnwerk (ca. 2 weken)
  5. Afwerking van de winddichte woning, te beginnen met technieken, elektra, loodgieterij, ventilatie (ca. 1 week)
  6. Plaatsing van OSB en gipsplaten, schilderklare afwerking (ca. 3 weken)
  7. Grondige check technieken, gevolgd door plaatsing vloerverwarming, isolatiechape en chape (ca. 1 week + droogtijd 2 weken)
  8. Vloeren, drogen (ca. 3 weken)
  9. Plaatsing sanitaire toestellen en keuken, opstarten van cv en ventilatie (ca. 1 week)
  10. Plaatsing van binnenschrijnwerk, deuren, trappen, verfklare oplevering (ca. 1 week)

Korte tussenpozen en iets langere afwerkingstijden zijn mogelijk, afhankelijk van het project.

Opendeurdag zondag 26 maart 2017

Doorlopend van 10 tot 17u, zonder afspraak of verplichting.

  • Kijkwoning Lille, Wechelsebaan 149, 2275 Lille.
  • Kijkwoning Temse, Nieuwe Steenweg 109a, 9140 Temse.
  • Werf Turnhout, Blauwborsttraat 9, 2300 Turnhout.