Pastorie Villa Blankenberge Achterkant

Bouwgronden in België worden steeds schaarser. En oude woningen zijn vaak energieverslindend. In sommige gevallen is zelfs de oude woning vervangen door een nieuwbouw een betere optie dan renoveren. Om de drempel naar bouwplannen te verlagen, moedigt de Vlaamse Overheid je aan: vanaf 1 januari 2021 geldt een lager BTW-tarief van 6% voor de afbraak en herbouw van je woning in alle Vlaamse steden. Het geeft je dus de kans de oude woning af te breken, en het huis van je dromen te bouwen. Met een houtskeletbouw zet je bovendien de juiste stap richting een lage-energiewoning.

Het verlaagd btw-tarief bestond al voor 13 Vlaamse steden. Maar vanaf 1 januari 2021 is dit mogelijk in alle gemeenten. Een goed initiatief, want in Vlaanderen staan veel woningen die eigenlijk niet meer te renoveren te zijn. Wil je zo'n oude woning voldoende energiezuinig maken, dan moet je enorme kosten maken. En dan nog is er geen garantie, want als je pech hebt lopen de kosten door onvoorziene omstandigheden erg hoog op.

Wat zijn de voorwaarden?

Om recht te hebben op het verlaagd btw-tarief, moet je een bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Je af te breken woning moet op het moment van de aanvraag van de omgevingsvergunning, volledig eigendom zijn van één of meer natuurlijke personen.
  • De afbraak en de herbouw van je woning moet gecombineerd worden.
  • Je vraagt steeds een vergunning aan, ook als dit voor het slopen niet verplicht is in je gemeente.
  • De aanvraag van de omgevingsvergunning dien je in tussen 1 oktober 2018 en 31 december 2022.
  • Je woning moet gedurende 5 jaar je enige en eigen woning zijn.
  • De bewoonbare oppervlakte van je woning bedraagt maximum 200m².

Bekijk alle voorwaarden en de procedure op de website van vlaanderen.be.

Houtskeletbouw = energiezuinig

Kies je voor nieuwbouw, dan vergt het enig denkwerk om deze energiezuinig te maken. Met een houtskeletbouw neem je in elk geval een reuzenstap in de goede richting. Daar is onze aanpak op gericht. Het geraamte van een houtskeletbouw vullen we volledig op met isolatie, wat ook zorgt voor extra ruimtebesparing in je huis.

Het hout dat we bij LivingWood gebruiken, komt voort uit duurzaam bosbeheer. Bovendien is houtskeletbouw de snelst mogelijke én de droogste bouwmethode, wat evenzeer voordelen oplevert. Traditionele bouwmethodes moeten 1 à 2 jaren uitdrogen. Dat brengt extra verwarmingskosten met zich mee. De droge houtskelet bouwmethode heeft daarnaast als voordeel dat het, in combinatie met de afwerking van bv. gipskarton wanden, een vochtregulerend karakter heeft voor een ideaal en gezond binnenklimaat.

We staan je graag bij, of je nu kiest voor een winddichte ruwbouw of een totaalconcept. Neem dus zeker contact op. Of misschien brengt een bezoek aan een van onze kijkwoningen je wel op het juiste spoor?

Kijkwoning Temse

Maak kennis met LivingWood

Wil je graag met ons kennismaken om te ontdekken wat LivingWood voor jouw bouwproject kan betekenen?