Ben

De Vlaming gaat massaal de BEN-challenge aan, zo gaven we je al eerder mee. Termen als duurzaamheid, bijna-energieneutraal (BEN) en passief huis zijn stevig ingeburgerd. Tegen 2021 moet elke nieuwbouw immers een E-peil van E30 of lager kunnen voorleggen, en steeds meer mensen vinden daarvoor de weg naar houtskeletbouw. Iedereen BEN dus, maar wat worden daarna de nieuwe uitdagingen?

Bouwplatform Livios schotelde een aantal prangende vragen voor aan Stefan Van Loon, technisch adviserend ingenieur bij Pixii, Kennisplatform voor Energieneutraal Bouwen.

Stefan Van Loon: “"Anticipeer! Eigenlijk moet je in de mate van het mogelijke al vooruit lopen op de BEN-eisen. Focus niet te veel op het E-peil. Een energiezuinige woning is vooral gebaseerd op een zo optimaal mogelijke bouwschil en warmteafgiftesysteem. Je bouwschil gaat gemakkelijk 70 à 80 jaar mee en in principe raak je hier nooit meer aan. Dus hier maak je al meteen heel wat verschil door doorgedreven te isoleren en luchtdicht te bouwen. Combineer dit met een afgiftesysteem op lage temperatuur zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, en je bent al op de goede weg.”

LivingWood stelt zijn aanpak permanent bij. Met hout heb je het ideale materiaal in handen om een bijna-energieneutrale woning te realiseren. Houtskeletbouw is een markt die beweegt. We blijven dan ook vooruit kijken en anticiperen op de bouwnormen van de toekomst.

Hernieuwbare energie = de toekomst

Stefan Van Loon: “Hernieuwbare technieken zijn de toekomst, op voorwaarde dat de extra energie die het kost om fossiele brandstoffen tot bij de woning te brengen, in rekening worden gebracht. Dat is vandaag niet het geval, waardoor de nieuwbouwer met zijn duurzame project nog te vaak voor een hoge financiële berg staat. De overheid moet dit eerder vroeg dan laat gelijktrekken.”

LivingWood laat de opdrachtgever zelf beslissen. Jij kiest hoe ver je wil gaan op het vlak van bijna-energieneutraal bouwen, net zoals je beslist over de bouwstijl of de mate van afwerking: sleutel-op-de-deur of je ruwbouw winddicht.

En de verre toekomst?

Stefan Van Loon: “Daar hebben we al een goede visie op. Momenteel zijn we al eventjes bezig met verschillende projecten, waaronder de energiesoepele gebouwen. Dit zijn gebouwen die zelf hun energievoorziening regelen, maar nog veel meer dan dat. Volgens ons zijn dit soort gebouwen de standaard tegen 2050."

Wij blijven sowieso opvolgen welke evoluties het interessantst zijn voor ons, én voor jou. Interesse? Contacteer ons.