Pefc

Houtskeletbouw is niets nieuws onder de zon. In regio’s als Scandinavië en Canada, waar ecologie en bosbeheer belangrijke waarden zijn, zweert men bij deze bouwwijze. Ook de Belg grijpt er steeds vaker naar terug. De reden? Met een houtskelet vorm je de basis om tot een passief huis of lage-energiewoning te komen. Maar wist je ook dat je met houtskeletbouw op een efficiënte manier aan bosbeheer doet?

LivingWood kiest heel bewust voor duurzaam hout. Enkel houthandelaars die nieuwe bossen aanplanten in ruil voor het gekapte hout komen in aanmerking om samen te werken. Hout is een nagroeibare grondstof, en daar zetten we vol op in. Bij een goed geordend bosbeheer zal er dus altijd hout beschikbaar zijn. Bovendien vergt de winning en verwerking van hout heel weinig energie.

Zo bio-ecologisch te werk gaan, betekent een voorsprong nemen die traditionele bouwmaterialen niet meer kunnen bijbenen. Ook tijdens het bouwproces toont hout zich immers continu een duurzamer product dan snelbouw. Hout is snel, droog, licht en lichter.

Snel omdat het makkelijk in de ateliers voorbereid kan worden tot eenvoudige bouwelementen. Er wordt geen water gebruikt bij de opbouw. Direct na de aanbouw heb je dus een optimaal comfort. Houtskeletbouw is vijf maal lichter; ideaal dus voor minder draagkrachtige bouwkavels.

Nog iets wat hout voor heeft op elk ander bouwmateriaal: de natuurlijke warmte-isolatie. Die ligt veel hoger dan bij een “steenmateriaal”. Bovendien is de thermische isolatie gemakkelijk en correct aan te brengen. Vermits houtskeletbouw een systeem is met holle ruimtes zijn hogere isolatiediktes mogelijk voor dak- en wandconstructies. Ideaal om de steeds strengere energienormen in ons Belgenlandje probleemloos te halen.

De houtkwaliteit in Europa verschilt nauwelijks van die in overzeese gebieden. Bij LivingWood kiezen we dan ook zeer bewust voor Europees hout. Ook hier is ons motief ecologisch. De impact op het milieu die het transport kan hebben beperken we hierdoor maximaal.

Voluit voor houtskeletbouw kiezen en meehelpen aan een efficiënt bosbeheer .. het kan dus! Ben jij ook bijna klaar om de keuze te maken? Bezoek een van onze kijkwoningen of neem contact op. Wij staan paraat voor al jouw vragen.