Grond Warmtepomp

BEN-bouwen, ofwel bijna-energieneutraal bouwen, is niet meer uit onze vocabulaire weg te denken. Dat moet wel, zeker als de BEN-normen vanaf 2021 de standaard voor alle nieuwbouwwoningen zullen zijn. Met de keuze voor houtskeletbouw ben je de wetgeving sowieso een paar stappen voor, maar ook voor de afwerking raken totaalconcepten meer en meer in trek.

Spraken we zo’n anderhalf jaar geleden nog over de verwarming van morgen, dan zijn veel van die ideeën vandaag al concreter dan je denkt. Gezinnen kiezen steeds vaker ervoor hun luchtdichte, goed geïsoleerde houtskeletwoning te gaan verwarmen met een totaalconcept, waarin zonnepanelen of een zonneboiler, vloerverwarming en warmtepompen hand in hand gaan.

Vloerverwarming is allesbehalve nieuw. Homogener kan je een ruimte niet met warmte vullen. Door het grote stralingsoppervlak met een lage temperatuur, ten opzichte van radiatoren, is er een prettige warmte in de ruimte én kan de luchttemperatuur laag blijven. Omdat de ruimte met een lage luchttemperatuur kan worden verwarmd, scoort vloerverwarming altijd dankzij het lage energieverbruik. Bij LivingWood houden overigens van bij het ontwerp rekening met jouw wooncomfort.

Hoe werkt een warmtepomp?

Perfect compatibel met vloerverwarming: een warmtepomp. Die bestaat uit vier afzonderlijke elementen die een kring vormen: een verdamper, een compressor, een condensor en een ontspanner. Tussen die vier elementen circuleert een vloeistof.

In eerste instantie komt de warmtedrager de verdamper binnen in vloeibare vorm. Omdat de omgevingstemperatuur hoger is dan die van de vloeistof, zullen de calorieën op een natuurlijke wijze naar deze omgeving verhuizen en de temperatuur doen stijgen. Gevolg: de vloeistof verdampt en slaat de warmte op.

Daarna brengt de compressor de damp onder hoge druk, waardoor die bij een hogere temperatuur zal condenseren en dus vloeibaar zal worden. Tijdens deze condensatie zal warmte worden afgegeven.

Tenslotte wordt de druk weer verlaagd met een expansieventiel of ontspanner en de cirkel is rond. De cyclus kan nu opnieuw beginnen. Een warmtewisselaar maakt het mogelijk de warmte naar de verwarmingsinstallatie van de woning te brengen.

Bij LivingWood bepaal je zelf hoever je wil gaan op het vlak van energiezuinigheid. Wij passen onze aanpak aan, of je nu kiest voor een sleutel-op-de-deur-project of een winddichte ruwbouw. Hoe belangrijk we dat maatwerk vinden, vertellen we je graag tijdens je afspraak of bij jouw bezoek aan een van onze kijkwoningen.

Bronnen: bouwenwonen.net, Knack.be