Bijna Energie Neutraal

Eind 2015 hebben de grootste economieën ter wereld de vaste wil in Parijs een klimaatactieplan goed te keuren dat de CO2-uitstoot quasi tot stilstand moet brengen. China heeft zich recent nog tot doel gesteld dit te doen tegen 2030, en verschillende lokale besturen in grootsteden leveren nu al de hoekstenen van dit ambitieuze, wereldwijde plan. Zowel Londen als Rotterdam trekken binnenkort grote wooncomplexen op in houtskelet. De reden is overal dezelfde: met houtbouw stoot je tot 2,5 keer minder CO2 uit dan met conventionele betonbouw.

Energieneutraal leven begint bij ieder van ons, dus waarom zou je bij je bouwplannen niet zelf aan houtskeletbouw denken? Wij vertellen je graag objectief hoe je je toekomstige woning weloverwogen energiezuinig kan bouwen.

Wie zich gaat informeren, ziet door de veelheid aan termen soms door het bos de bomen niet meer. Daarom zetten we hieronder graag een paar courante benamingen op een rijtje:

  • BEN-bouwen: “bijna-energieneutraal” bouwen is de slimme keuze voor de toekomst. BEN-woningen blinken uit in een zeer laag energieverbruik. Om je nieuwbouw toch van de nodige energie te voorzien, ga je volledig voor groene energiebronnen.
  • Passiefhuis: Een passiefhuis blijft gedurende het hele jaar rond op kamertemperatuur zonder hulp in te roepen van een klassiek verwarmings- of koelsysteem. Enkel bij extreme buitencondities is een actieve verwarmingsbron noodzakelijk. Hoe dat kan?
  • Lage-energiewoning: de Belgische wetgeving spreekt pas van een lage-energiewoning wanneer de jaarlijkse energievraag voor ruimteverwarming en koeling beperkt blijft tot 30 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte. Een architect met ervaring in houtskeletbouw kan je hiervoor een uitgekiend ontwerp bezorgen.

Heb je nog meer vragen over de realisatie van je energiezuinige droomwoning? Neem dan contact met ons op, en we vertellen je graag alles over onze aanpak en hoe die bij jou kan passen.

Bronnen: De Volkskrant, CoBouw, bouwenwonen.net